Dé Italiaanse keuken bestaat eigenlijk niet. Dankzij de klimaatverschillen, verschillen in bodemgesteldheid en ook de bewogen geschiedenis van Italië kent eigenlijk elke regio en zelfs stad of dorp zijn eigen specialiteiten. Iedereen kent natuurlijk wel de typische Italiaanse pizza’s en pasta’s, mozzarella, tiramisu… En de cappuccino, die nergens zo lekker als in Italië. En wist je dat pasta in Italië gegeten wordt als voorgerecht? Lees verder voor meer leuke weetjes over de Italiaanse keuken!
Cappuccino en espresso
Cappuccino wordt alleen gedronken bij het ontbijt, vaak met een zoet gerecht er bij. Na 11 uur nog een cappuccino bestellen zal rare blikken opleveren. Italianen gruwen bovendien van een cappuccino na het avondeten. Ná de maaltijd bestel je een espresso (simpelweg un caffè genoemd). Eigenlijk wordt espresso de hele dag door gedronken. Een dag geen espresso is een dag niet geleefd, zullen we maar zeggen!
La cena
Voor een Italiaanse avondmaaltijd moet je wel even de tijd nemen. Het avondmaal begint namelijk met een koud voorgerecht, de antipasi, gevolgd door een warm voorgerecht, vaak een pasta. Dan volgt eindelijk het hoofdgerecht, bestaande uit vlees of vis. In Nederland zijn we gewend dat de bijgerechten er ‘automatisch’ bij geserveerd worden. In Italië zal je deze er apart bij moeten bestellen. Dan is het tijd voor het laatste gerecht, vaak een zoet nagerecht, kaasplateau, fruit van het seizoen of een vruchtensalade. De maaltijd is pas écht afgesloten na een grappa (Noord-Italië), Sambuca (Midden-Italië) of Limoncello (Zuid-Italië). Uiteraard is een espresso ook een mooie afronding van de maaltijd.
Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese is een beroemd Italiaans gerecht, maar wordt echt nergens in Bologna geserveerd. Huh? De reden is omdat de Italianen traditioneel gezien alleen tagliatelle koken bij de Bolognese-saus, en geen spaghetti. Nog zo iets: Fettuccine alfredo, het bekende pastagerecht met boter en Parmigiano-Reggiano kaas, wordt in Amerika aangeprezen als ‘klassiek Italiaans’. Helaas is dat het totaal niet. In Italië zul je het nergens op de kaart zien staan! En oja: giet geen ketchup op je pasta, dat wordt gezien als een culinaire zonde.
Wijn
Italië is bij uitstek een wijnland, zelfs één van de grootste wijn producerende landen ter wereld. Van noord tot zuid worden in Italië druiven verbouwd, en er zijn rond de 400 officieel geregistreerde inheemse druivenrassen! Zelf kunnen ze er ook geen genoeg van krijgen. De gemiddelde Italiaan consumeert bijna 100 liter wijn (tegenover 20 liter voor Nederlanders) per jaar.
Gelato
Denk je aan Italië, denk je aan het lekker Italiaanse ijs, in ontelbare smaken. Vaak worden de gelati op straat verkocht in een klein kraampje in felle kleuren. Ooit van een broodje ijs gehoord? De normaalste zaak van de wereld op Sicilië, en het wordt door sommigen zelfs als ontbijt genuttigd. Twee vliegen in één klap: je eet brood, en geniet van je favoriete smaak gelato!
Buon appetito!