In mijn vorige blog schreef ik al over de start van onze rondreis door Zuid-Afrika in het Kruger National Park. Vandaag deel ik met jullie mijn glampingervaring in Swaziland, waar we een paar dagen later verbleven.
Van Zuid-Afrika naar Swaziland
Ga je vanuit Zuid-Afrika op weg naar Swaziland trek hier dan flink wat tijd voor uit. Waarom? Omdat een grensovergang hier heel anders gaat dan in Europa. Je staat ouderwets in de rij voor een stempeltje en wordt dan doorgestuurd naar de volgende balie waar je soms weer in de rij komt te staan. Het duurt dus wel even voor je een stempel in je paspoort hebt en Swaziland in mag. Bij ons ging het nog aardig vlot en we waren aan het einde van de middag aangekomen in Mlilwane Wildlife Sanctuary, waar we begonnen aan ons volgende glampingavontuur.
Glamping in Swaziland
Qua opzet is dit park compleet anders dan Umlani Bushcamp waar we eerder verbleven. Het park is wat grootschaliger en je kunt er behalve verblijven in een glampingaccommodatie ook zelf kamperen. Dit komt mede doordat in dit park de big five niet aanwezig zijn en het dus minder gevaarlijk is om hier vrij rond te lopen. Bij het park hoort ook een groot restaurant waar je elke avond gebruik kunt maken van een simpel lopend buffet. In het park kon je zelf met de auto vrij rondrijden en uitstappen waar je wilde. Hieronder zijn we uitgestapt bij het water waar we krokodillen konden bewonderen van een afstandje.
Ons verblijf in Mlilwane Wildlife Sanctuary
Wij verbleven in een soort bijenhutten die in een kring stonden rondom een binnenplaatsje. Binnen waren de hutten volledig naar stijl ingericht met een groot tweepersoonsbed in een ruime slaapkamer. Achterin de hut vond je de badkamer met WC, wastafel en douche. De ingang van het hutje zat vrij laag waardoor je er alleen in kon komen als je bukte. Dit had wel iets schattigs en dient waarschijnlijk om de wilde dieren buiten de deur te houden.
Traditioneel Swaziland
In totaal verbleven wij twee nachten in Mlilwane Wildlife Sanctuary waardoor we genoeg tijd hadden om het traditionele Swaziland te ontdekken. Want Swaziland staat bekend om haar traditionele dorpen waar mensen zelfvoorzienend leven. Wij bezochten Swaziland Village in de vroege ochtend en genoten daardoor van een privétour met uitleg over de tradities in dit dorp. Zo leefden mannen en vrouwen gescheiden en mag een man hier bijvoorbeeld meerdere vrouwen hebben. Ook maken de bewoners veel gebruik van natuurlijke geneesmiddelen. Aan het einde van de tour was het tijd voor een stukje traditionele muziek in de Arena. Of ik deze muziek en dans nou echt mooi vond, dat niet, maar het was wel bijzonder om eens mee te maken.
Nog een belangrijke tip die ik je kan meegeven: als je op rondreis gaat door Zuid-Afrika en de omliggende landen. Pin dan niet in de omliggende landen. Ik pinde zelf per ongeluk geld in Swaziland dat ik vervolgens nergens anders meer kon inwisselen. Zeker als je maar enkele dagen in Swaziland verblijft is dit dus niet aan te raden. Veelal kun je wel met je pinpas of creditcard betalen (of met de Zuid-Afrikaanse munt), dus contant geld in de lokale munteenheid heb je vaak niet eens nodig.