Het jaar is voorbij gevlogen en 2019 is al in zicht. Wij kunnen terugkijken op een jaar vol met glampinghoogtepunten. Zo hebben wij vele nieuwe bestemmingen aan ons aanbod mogen toevoegen. We hebben mooie persreizen mogen maken naar onder andere Slovenië en Down the Rabbit Hole. En Richard is zowel in Engeland op de Glamping Show als op de Glamping Summit in Amerika aanwezig geweest.
Maar het is niet alleen tijd om terug te kijken maar vooral ook om vooruit te kijken. Want wat heeft 2019 op het gebied van glamping voor ons in petto? Welke ontwikkelingen en trends kunnen we verwachten? In deze blog vertel ik je alles over de Glampingtrends voor 2019!
1. Glamping wordt persoonlijk
Reizigers hebben steeds meer behoefte aan een persoonlijke aanpak blijkt uit onderzoek van booking.com. Waar vroeger iedereen een vakantie uitzocht uit dezelfde gids, is dat nu echt wel verleden tijd. Reisorganisaties onderscheiden zich door op maat gemaakte reizen aan te bieden aan de consument. De individuele behoeften en wensen van deze consument gaan steeds meer centraal staan. De verschillende organisaties die glamping aanbieden zullen hier ook op inspelen. Het blijkt bovendien dat consumenten eerder een impulsieve reis overwegen op basis van een deal die aansluit bij zijn of haar wensen.
2. Glamping wordt luxer
De consument is steeds meer op zoek naar een luxe accommodatie. Deze accommodatie mag niet onderdoen voor de gemakken die ze thuis ook ervaren. Zo zijn een vaatwasser, een goede verbinding met internet en hotelservice een meerwaarde voor de consument. Het liefst komt de consument dus terecht in een gespreid bed waar hij zo min mogelijk zelf hoeft te doen. Maar ook glamping waarbij wellness wordt aangeboden is in opkomst. Op sommige plekken heb je zelfs je eigen hottub of jacuzzi ter beschikking. Ook tussen ons aanbod vind je steeds meer glampings waar je ook wellnessfaciliteiten kan gebruiken.
3. Specialismes binnen Glamping
Omdat de glampingmarkt nog steeds groeiende is zie je hierin steeds meer specialismen verschijnen. Zo schreven wij een tijdje geleden al over de verschillende segmenten binnen glamping. Sommige glampings richten zich ook heel specifiek op een bepaalde doelgroep. Zo zijn er bijvoorbeeld glampings waar alleen volwassenen komen en die dus niet geschikt zijn voor kinderen. Verder richten bepaalde websites zich op een specifieke soort accommodatie. Zo heb je bijvoorbeeld een website speciaal voor het boeken van een boomhut, een vuurtoren of een woonboot.
4. Glamping Roadtrip
Combineer het maken van een roadtrip met de luxe van glamping, wat wil je nog meer? Dit kan je op twee manieren doen. Ten eerste kun je een camper huren, dit is tenslotte een klein huisje op wielen. En hoewel het misschien niet heel groot is, biedt het wel alle comfort die een glampingaccommodatie ook biedt. Je hebt namelijk een echt bed, een keuken en je eigen sanitair. Liever niet rondtrekken met een camper dan is er nog een ander optie, namelijk gewoon je eigen auto mee. Er zijn namelijk genoeg glampingbestemmingen die je door middel van een roadtrip met elkaar kunt verbinden. Alleen nog even kiezen welk land het gaat worden!
5. Glamping in Duitsland
Lonely Planet brengt elk jaar hun lijst uit met topbestemmingen voor het volgende jaar, in dit geval dus 2019. En dit jaar staan onze oosterburen, Duitsland dus, op de tweede plek. En dat is niet voor niks, want in Duitsland vind je fantastische regio’s die heel geschikt zijn voor een glampingvakantie. Denk hierbij aan de bossen in het Zwarte Woud, een familievakantie in de Eifel of verblijf aan de Moezel. Het fijnste is dat Duitsland zo dichtbij is, dus je bent er zo. Wij willen komend jaar ook meer onze focus gaan leggen op Duitsland en hopen op korte termijn ook onze Duitstalige website te lanceren.
6. Duurzaam glampen
Al eerder schreven wij over eco-glamping en dit blijft een belangrijk thema binnen de toerismesector. Niet alleen zijn reisorganisaties hiermee bezig, maar ook kleinschalige en zelfstandige glampings besteden hier aandacht aan. Zo is ô bois dormant een volledig ecologisch vakantiepark. Ecobnb richt zich volledig op bestemmingen die rekening houden met natuur, de economie en de lokale bevolking. Ze hebben een top 10 samengesteld van de beste eco-glampings in Europa. Wil je als consument ecologisch verantwoord op vakantie dan kan je ook nog zoeken tussen het aanbod van Bookdifferent. Binnen het aanbod van Bookdifferent vind je alleen maar groene en duurzame bestemmingen.
7. Pop-up Glamping
Pop-up Glamping zie je al steeds vaker op festivals en andere evenementen. We verwachten dat dit ook op andere locaties gaat voorkomen. Pop-up Glamping houdt in dat er tijdelijk op een locatie, waar dan ook, een glamping wordt neergezet. Zo was er afgelopen zomer op het strand bij Den Haag een pop-up strandkamping. Hoewel niet zo luxe als een glamping, is dit wel een uniek concept en in de kern waar het omdraait. In Chili kan je nu bijvoorbeeld op een wel heel bijzondere pop-up glamping verblijven. In Engeland zijn ook al op een heel aantal locaties pop-up glampings te vinden. Het bijzondere aan pop-up glamping is vaak de unieke locatie, waar je anders niet snel komt.