Even wegdromen naar de zomer… in het zonnetje op een terras of bij het zwembad, met een koel drankje in de hand. We hebben de lekkerste mediterrane drankjes voor je op een rijtje gezet, zodat je die thuis alvast kunt uitproberen. Welke is jouw favoriet?
Pastis
Het typische Franse drankje met anijssmaak, oorspronkelijk uit de haven van Marseille. De Fransen drinken Pastis als aperitief voor het eten, ’s middags én ’s avonds! Hoe zuidelijker je komt in Frankrijk, hoe meer je dit drankje zult zien. Meestal wordt Pastis verdund met water; 2 cl Pastis, 5 doses water en wat ijs. Naast dat dit drankje erg appetijtelijk is, hebben de Fransen ook nog een andere reden om het te drinken. Pastis heeft namelijk een verkoelende werking op het lichaam, perfect voor de zomerse dagen dus!
Limoncello
Dit is een Italiaanse likeur dat, in tegenstelling tot Pastis, juist na het eten wordt gedronken. Het kan zowel puur als gemixt gedronken worden. Zo kan je Limoncello mixen met Prosecco (deze mix heeft zelfs al een eigen naam: Limonsecco), met sorbetijs en cava of met gin en 7up. Origineel en zeer verkoelend.
Gin en tonic
Deze mix is helemaal terug en daarmee hét zomerdrankje van dit moment! De perfecte verhouding van gin en tonic is 1:3, 1 deel gin en 3 delen tonic. Makkelijk te bereiden en leuk te maken met dunne komkommer schijfjes, limoen of verse basilicum.
Sangria
Sangria wordt door veel mensen gezien als een drankje dat veel tijd en moeite kost en wat in grote hoeveelheden moet worden gemaakt. Niks hiervan is waar: wij hebben voor jullie een simpel recept, te maken per glas! Tijd per glas: 1 minuut! Stap 1: Doe een handje verse frambozen in een glas en prak deze. Stap 2: Voeg een half shot glaasje met sinaasappellikeur toe. Stap 3: Voeg 120 ml. rode wijn toe. Stap 4: Voeg bruisend water toe en vul het glas met ijsblokjes. Tada!
Licor 43
Deze bekende Spaanse likeur met vanille extract is heerlijk puur te drinken als aperitiefje. Wat nu steeds meer opkomt is een mix variant van likeuren, zo ook van Licor 43. Een voorbeeld van zo’n cocktail is ‘Fizz 43’. Dit bruisende mix drankje is makkelijk te maken met relatief weinig ingrediënten. Begin met een laagje sinaasappelsap (vers of uit het pak), voeg 0,5 deel Licor 43 en 0,5 deel Gin toe. Vul de rest van het glas met (Spaanse) Cava. Verfrissend en erg leuk om te serveren!
Cocktail op basis van wijn
Een nieuwe trend in Zuid-Frankrijk is een op wijn gebaseerde cocktail. ‘Ginger Wine’ is daar een voorbeeld van. Vul je glas met ijsblokjes, vul de helft van het glas met witte wijn en de andere helft met ginger ale en voeg een eetlepel limoensap toe. Een schijfje limoen erbij en de cocktail is klaar om te serveren, makkelijk en snel.
Een tweede voorbeeld van deze trend is de ‘Carrozza’. Hierbij vul je de bodem van het glas met bessenlikeur en vul je aan met frisse witte wijn. Een simpele cocktail met weinig benodigdheden.
Moët Ice Impérial
Voor dit verfrissende luxe drankje voegt u toe: Moët Ice Impérial, ijsblokjes, muntblaadjes, limoenschil en komkommer. Dit is de eerste champagne die met ijsblokjes gedronken kan worden. Vergeet de traditionele champagne en maak er een bubbelende cocktail van!
Proost! Tchin-tchin! Salute! Salut!