Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

De geschiedenis en oorsprong van Glamping

Als je een fanatiek kampeerder bent dan kan de term glamping je niet ontgaan zijn de afgelopen jaren. Of misschien ben je zelf al op een glamping vakantie geweest en heb je het zelf ervaren. De term glamping is een samenvoeging van ‘glamour’ en ‘camping’. Hierdoor wordt glamping ook wel gezien als luxe kamperen, waarbij de luxe vooral terugkomt in de aanwezige voorzieningen in de accommodatie. Dit is ook het grote verschil met het ’traditionele’ kamperen. Maar hoe is deze vorm van kamperen ooit ontstaan? En waar komt het oorspronkelijk vandaan? In deze blog gaan we dieper in op de geschiedenis van glamping.

De vroege geschiedenis

Om glamping goed te kunnen begrijpen duiken we eerst ver terug in de tijd. Onder het bewind van Dzjengis Khan, de oprichter van het Mongoolse Rijk, leefden Mongoolse stammen in de 11e eeuw al in yurts en gurs. In één van de meest afgelegen gebieden ter wereld zagen ze al de voordelen in van een solide grote tent, die naar eigen inzicht ingericht kan worden. Een yurt wordt tegenwoordig veel gebruikt als glamping accommodatie en ook op vakantie in Mongolië kan je in een yurt verblijven. Zelf ook eens verblijven in een yurt tijdens je vakantie? Bekijk dan deze accommodaties eens!

Ook in Turkije gebruikten ze een vorm van glamping. Speciaal voor de sultan werden er zogenaamde ’tent steden’ opgezet als een soort mobiel paleis. Deze tenten werden uiteraard ingericht met de meest extravagante meubels en vloerkleden en alleen de duurste materialen waren goed genoeg. Je zou kunnen zeggen dat dit een vorm van ‘glamping avant la lettre’ was. Boek hier jouw glamping vakantie naar Turkije.

geschiedenis glamping

Glamping in de 19e eeuw

Vervolgens maken we een tijdssprong. In de 19e eeuw gingen rijke Europeanen en Amerikanen hun geld spenderen tijdens kampeervakanties in Afrika. De luxe die zij thuis gewend waren wouden ze op vakantie niet missen. Daarom verbleven the ‘rich and famous van die tijd’ tijdens hun reizen in luxe ingerichte safaritenten. Deze tenten waren veelal ingericht met antieke meubels, Perzische tapijten en echte bedden. Deze Europeanen en Amerikanen wilden niet de luxe van thuis missen maar tegelijkertijd wel de prachtige natuur en outdoor ervaren op hun vakantie. In de 19e eeuw is er dus al een voorloper van het huidige glamping geconstateerd! Toen alleen nog weggelegd voor de rijken, maar tegenwoordig natuurlijk veel toegankelijker. Ben jij geïnteresseerd in een Glamping vakantie in Afrika? Klik dan hier.

geschiedenis glamping

Nederlanders en kamperen

Nederlanders zijn een echt kampeervolk en zo staan we ook bekend in de rest van de wereld. Toch keken we het af bij de Engelsen. Een Engelsman, genaamd T.H. Holding, ontwierp in de negentiende eeuw de allereerste lichtgewicht tentjes. Hij was ook degene die in 1906 de eerste ‘Camping Club’ oprichtte. Van deze club was de Nederlander Carl Denig ook lid. In 1912 richtte hij in Nederland zijn eigen club op, de Nederlandse Toeristen Kampeer Club. Leden van deze club waren voornamelijk rijke jongemannen die het geld hadden om hun eigen tent te laten maken. De ‘gewone’ arbeider had toentertijd naast geen geld ook nauwelijks vrije dagen om de kampeersport te beoefenen.

In 1924 is het eerste officiële kampeerterrein Saxenheim in Nederland in Vierhouten geregistreerd. Echter werd er voor het eerst gekampeerd in 1914 op camping Bakkum. Hierna ontstonden er snel meer kampeerterreinen en werd kamperen een populaire vrijetijdsbesteding. Langzaamaan kregen de arbeiders ook meer vrije dagen en werd kamperen ook voor deze mensen toegankelijk. Kamperen werd in die tijd heel serieus benaderd en er verschenen talloze boeken over hoe het precies moest. Hierbij kwam in 1936 een systeem van kampeerkaarten, iedereen die wilde kamperen moest zich vanaf toen registreren.

anwb kamperen

Kampeercursus bij de ANWB (bron ANWB website)

ANWB

De ANWB begon zich in 1939 ook te bemoeien met kamperen en kreeg het systeem van kampeerkaarten in beheer. In 1940 brachten zij het eerste nummer van de Kampeer Kampioen uit. De oorlog was helaas geen gunstige tijd voor kampeerders, de Duitsers verboden in 1941 al om ’s nachts in de openlucht te zijn. De ANWB liet zich echter niet uit het veld slaan en organiseerde nog tijdens de oorlog de eerste kampeercursus. Hierop volgde twee jaar later de oprichting van het ‘ANWB-mentorkorps’.

Vlak na het einde van de oorlog begon de ANWB de kampeercursussen uit te breiden. Naast de kampeerkaart werd ook het kampeerpaspoort geïntroduceerd. Na een examen met goed gevolg af te leggen kon je hiermee op plekken kamperen waar je met alleen een kampeerkaart niet mocht komen. De ANWB had haar eigen terrein in Ommen voor de cursussen, en Ommen is in de loop der jaren echt een begrip geworden. Deelnemers leerden de vaardigheden voor kamperen maar ook kampeeretiquette. Zo mocht er bijvoorbeeld nooit een hete theeketel in het gras worden gezet, want dit veroorzaakt gele plekken.

Halverwege de jaren vijftig werd kamperen pas echt populair. Dit had mede te maken met dat grote warenhuizen zoals V&D hun eigen kampeerafdeling opzetten en tenten steeds goedkoper werden. Het aantal mensen dat ging kamperen bleef groeien maar de animo voor de kampeercursussen nam af. Dit resulteerde in 1974 in de afschaffing van de kampeerkaart en het kampeerpaspoort.

Tour Operators

In 2007 is het huidige glamping opgepikt in Europa. In het begin was dit vooral in het Verenigd Koninkrijk maar later is het ook overgewaaid naar de rest van Europa. Vacanceselect heeft zich hier vanaf het begin mee bezig gehouden en is op het gebied van glamping een voorloper in Nederland. In 2008 brachten zij als een van de eerste in Nederland een glamping accommodatie op de markt, de Lodgetent. Geïnspireerd door de Afrikaanse safaritent is de Lodgetent ontstaan compleet met keuken, badkamer en toilet.

Een andere bekende naam die vanaf het begin heeft ingespeeld op de Glamping trend is de fabrikant Luxetenten.com. Opgericht in 2009 begonnen zij met het maken en fabriceren van safaritenten toen glamping nog in de kinderschoenen stond in Nederland. Het werd al snel een groot succes en de orders stroomden binnen. Tegenwoordig is het bedrijf de grootste leverancier binnen Europa en wordt er wereldwijd geleverd.

In de afgelopen jaren hebben steeds meer bedrijven de groeiende vraag naar glamping accommodaties ontdekt. Voorbeelden van accommodaties die inmiddels vallen onder het glamping genre zijn: yurts, tipis, safaritenten, lodgetenten, boomhutten en drijvende hutten. Doordat de accommodaties beter en luxer zijn uitgerust is een glamping vakantie vaak gemiddeld duurder dan de traditionele kampeervakantie. Kijk voor een volledig overzicht van alle accommodaties hier.

Van trend naar mainstream

Al sinds 2010 staan er met enige regelmaat artikelen over glamping in kranten als de NRC en Trouw. In 2013 is de ANWB begonnen met een jaarlijks uitgave van het Glamping Magazine. Hierin kunnen consumenten inspiratie op doen voor hun volgende (glamping)vakantie. Het magazine bestaat inmiddels niet meer, aangezien inspirerende websites de positie van een papieren magazine hebben overgenomen. In 2013 heeft Richard Otten hier slim op ingespeeld door de website www.glamping.nl op te zetten. Op de website wordt een, steeds groter wordende, collectie van glamping accommodaties aangeboden in binnen- en buitenland.

Met de professionalisering van de sector over de afgelopen jaren zijn er ook verschillende beurzen ontstaan met als hoofdthema glamping. Zo wordt er in het Verenigd Koninkrijk in 2018 voor de 4e keer al de Glamping Show georganiseerd. Primeur dit jaar is de Global Glamping Summit in april in Denver. Met trots mag de eigenaar van glamping.nl, Richard Otten, hier als spreker een seminar geven over de Europese glamping markt. Lees hier meer over in deze blog.

Toekomst van Glamping

Als we een kijkje in de toekomst nemen dan ziet die er voor glamping voorlopig rooskleurig uit. Toeristen kiezen er tegenwoordig vaker voor om dichter bij huis vakantie te vieren, ook wel ‘staycation‘ genoemd. De babyboom generatie heeft echter wel genoeg geld te besteden, en kiest daarom eerder voor een wat luxere glamping vakantie. Dit biedt een goed perspectief voor de glamping business.

Mensen beginnen zich ook steeds meer bewust te worden van de impact die het toerisme heeft op de aarde en het klimaat. De laatste jaren is het dan ook al een trend om te kiezen voor duurzame alternatieven en accommodaties. Op het gebied van glamping ontstaan er ook steeds meer duurzame initiatieven. Verwacht wordt dat de eco-glamping over een paar jaar een heus begrip zal zijn. Deze camping heeft duurzaamheid al hoog in het vaandel staan.

Een ander terrein waar glamping steeds meer wordt gezien is op festivals. Internationale festivals als Rock Werchter, Sziget en Noisily bieden sinds een aantal jaar glamping accommodatie aan naast het ‘gewone’ kampeerterrein. Maar ook in Nederland zie je het tegenwoordig op verschillende festivals. Zo heeft de Zwarte Cross sinds 2013 haar eigen Grasnapolsky: een luxe kampeerhotel. Op Down the Rabbit Hole kan je ervoor kiezen om te verblijven in het Rabbit Resort.

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog een stuk wijzer geworden over de geschiedenis van glamping. Wil je nou op de hoogte blijven van alle trends en ontwikkelingen op glamping gebied? Volg dan onze blog en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Glamping.nl