{"id":2730,"date":"2016-04-13T09:44:54","date_gmt":"2016-04-13T07:44:54","guid":{"rendered":"http:\/\/www.glamping.nl\/?p=2730"},"modified":"2019-06-27T15:31:40","modified_gmt":"2019-06-27T13:31:40","slug":"culinaire-weetjes-italie","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.glamping.nl\/culinaire-weetjes-italie\/","title":{"rendered":"Culinaire weetjes over Itali\u00eb"},"content":{"rendered":"
D\u00e9 Italiaanse keuken bestaat eigenlijk niet.\u00a0Dankzij de klimaatverschillen, verschillen in bodemgesteldheid en ook de bewogen geschiedenis van Itali\u00eb kent eigenlijk elke regio en zelfs stad of dorp zijn eigen specialiteiten. Iedereen kent natuurlijk wel de typische Italiaanse pizza’s en pasta’s, mozzarella, tiramisu… En de cappuccino, die nergens zo lekker als in Itali\u00eb. En wist je dat pasta in Itali\u00eb gegeten wordt als voorgerecht?\u00a0Lees verder voor meer leuke weetjes\u00a0over de Italiaanse keuken!<\/p>\n\n
Cappuccino wordt alleen gedronken bij het ontbijt, vaak met een zoet gerecht er bij. Na\u00a011 uur nog een cappuccino bestellen zal rare blikken opleveren.\u00a0Italianen gruwen bovendien van een cappuccino na het avondeten.\u00a0N\u00e1 de maaltijd bestel je een espresso (simpelweg un caff\u00e8<\/em> genoemd). Eigenlijk wordt espresso de hele dag door gedronken. Een dag geen espresso is een dag niet geleefd, zullen we maar zeggen!<\/p>\n Voor een Italiaanse avondmaaltijd moet je wel even de tijd nemen. Het avondmaal begint namelijk met een koud voorgerecht, de\u00a0antipasi<\/em>, gevolgd door een warm voorgerecht, vaak een pasta. Dan volgt eindelijk het hoofdgerecht, bestaande uit vlees of vis. In Nederland zijn we gewend dat de bijgerechten er ‘automatisch’ bij geserveerd worden. In Itali\u00eb\u00a0zal je deze er apart bij moeten bestellen. Dan is het tijd voor\u00a0het laatste gerecht, vaak een zoet nagerecht,\u00a0kaasplateau, fruit van het seizoen of een vruchtensalade. De maaltijd is pas \u00e9cht afgesloten na een grappa (Noord-Itali\u00eb), Sambuca (Midden-Itali\u00eb) of Limoncello (Zuid-Itali\u00eb). Uiteraard is een espresso ook een mooie afronding van de maaltijd.<\/p>\n Spaghetti Bolognese is een beroemd Italiaans gerecht, maar wordt echt nergens in Bologna\u00a0geserveerd. Huh? De reden is omdat de Italianen traditioneel gezien alleen tagliatelle koken bij de Bolognese-saus, en geen spaghetti.\u00a0Nog zo iets:\u00a0Fettuccine alfredo, het bekende pastagerecht met boter en\u00a0Parmigiano-Reggiano kaas, wordt in Amerika aangeprezen als \u2018klassiek Italiaans\u2019. Helaas is dat het totaal niet. In Itali\u00eb zul je het nergens op de kaart zien staan! En oja: giet geen ketchup op je pasta, dat wordt gezien als een culinaire zonde.<\/p>\n Itali\u00eb is bij uitstek een wijnland<\/a>, zelfs \u00e9\u00e9n van de grootste wijn producerende landen ter wereld. Van noord tot zuid worden in Itali\u00eb druiven verbouwd, en er zijn rond de 400 officieel geregistreerde inheemse druivenrassen! Zelf kunnen ze er ook geen genoeg van krijgen. De gemiddelde Italiaan consumeert bijna 100 liter wijn (tegenover 20 liter voor Nederlanders) per jaar.<\/p>\n Denk je aan Itali\u00eb, denk je aan het lekker Italiaanse ijs, in ontelbare smaken. Vaak worden de\u00a0gelati\u00a0<\/em>op straat verkocht in een klein kraampje in felle kleuren.\u00a0Ooit van een broodje ijs gehoord? De normaalste zaak van de wereld op Sicili\u00eb, en het wordt door sommigen zelfs als ontbijt genuttigd. Twee vliegen in \u00e9\u00e9n klap: je eet brood, en geniet van je favoriete smaak\u00a0gelato<\/em>!<\/p>\n\n Buon appetito!<\/p>\n<\/a>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" D\u00e9 Italiaanse keuken bestaat eigenlijk niet.\u00a0Dankzij de klimaatverschillen, verschillen in bodemgesteldheid en ook de bewogen geschiedenis van Itali\u00eb kent eigenlijk elke regio en zelfs stad of dorp zijn eigen specialiteiten. Iedereen kent natuurlijk wel de typische Italiaanse pizza’s en pasta’s, mozzarella, tiramisu… En de cappuccino, die nergens zo lekker als in Itali\u00eb. En wist je… Read more »<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":3,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"categories":[205],"class_list":["post-2730","post","type-post","status-publish","format-standard","hentry","category-handig"],"acf":[],"yoast_head":"\n<\/h3>\n
La cena<\/h3>\n
<\/h3>\n
Spaghetti Bolognese<\/h3>\n
<\/h3>\n
Wijn<\/h3>\n
<\/h3>\n
Gelato<\/h3>\n